2013. január 5., szombat

Süti nyalóka (PopCake, LollipopCake)


Süti nyalóka
Hozzám is elért az új őrület. Igaz még az ünnepek előtt, de igazából most is aktuális. Kezdődnek az iskolai jelmezbálok, karneválok, és ide tökéletes süti desszert a süti nyalóka.
Az elvégzett, gyors nyomozás a származási helynek Amerikát jelölte meg, pontosabban a Cupcake sütő ipart. A díszítéskor leeső tésztamaradék ledarálva és valamilyen lekvárral vagy kötőanyaggal megkötve (ég veled puncs szelet, a magyar cukrászat maradékfelhasználós sütije). A legdurvábbnak a mogyoróvajjal összedolgozott, kakaós Oero kekszmorzsából gyúrt PopCake tűnt a számomra.
Én egy kicsit kevésbé ütős, ám de annál finomabb összeállítást készítettem. Felhasználhatjuk a megmaradt mézes puszedlikat, mézeseket, kekszeket vagy piskótákat. Több verzió készült, nekünk a piskóta alappal készített jött be a legjobban. Érdemes a piskótát előtte egy kicsit megszárítani. A morzsához vörösborban sült meggyet kevertem, de ezt bármilyen lekvárral helyettesíthetjük. 




Hozzávalók, 30-35 golyóhoz:

20-25 dkg piskóta lap
1 üveg vörösborban sült meggy (250 ml)
bambuszpálcika
20-25 dkg csokoládé a bevonáshoz
színes cukordara vagy őrölt mandula, mogyoró, pisztácia a díszítéshez.

A piskótát egy késes aprítóban daráljuk morzsásra. Ha hígabb állagú kötőanyagot használunk, mint én is, akkor érdemes a következőképpen darálni. Vegyük a tésztát három részre, és a lekvárt is. Tegyük az első adag tésztát a gépbe, járassuk pár pillanatot, és amikor kezd morzsás lenni, akkor adjuk hozzá a lekvár harmadát. Dolgozzuk össze, majd tegyük egy keverőtálba. Ugyanígy készüljön el a másik két adag tészta is.




Keverjük jól össze a darálékot, és pihentessük 30-40 percet. Egy kanállal szaggassunk egyforma galuskákat, majd azt nedvesített kézzel formázzuk gombóc alakúra. Tegyük ismét félre egy kicsit pihenni. Készítsük elő a pálcikákat, én a nyársat elvágtam két darabra, így lett két, ~ 10 cm-s nyél.

Olvasszuk fel a csokoládét, és temperáljuk. A golyókat szúrjuk fel a nyélre, és óvatosan mártsuk bele az olvadt csokoládéba. Csepegtessük le, és szúrjuk bele egy tartóba (pl. nikecell lap), és hagyjuk teljesen megdermedni. Ha dekorálni akarjuk, akkor a csepegtetés után, egy edény felett szórjuk meg a dekorálóval.

Ha megdermedt a csokoládé teljesen, csomagoljuk bele kis fóliákba, és fedeles dobozba tároljuk.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ (bár most nem sütöttünk)

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: