2013. május 12., vasárnap

Vajas-mandulás kelt lepény


Kelt lepény, tetején ropogós cukros-mandulás réteggel. Egyszerűen elkészíthető finomság, készülhet tízóraira, uzsonnára, vagy reggelire, egy bögre kakaóval. Érdemes a vajat és a tojást előbb kikészíteni, hogy szoba-hőmérsékletű legyen. Én már este kikészítettem, így a vaj kellemesen puha lett, jól bele tudtam dolgozni a tésztába.




Hozzávalók, egy 30 x 40 centis tepsihez:

18 dkg tej (kicsit kevesebb, mint 2 dl)
2,5 dkg élesztő
5 dkg cukor
5 dkg vaj
15 dkg rétes liszt
25 dkg sima liszt
1 tojás
1 teáskanálnyi vanília kivonat (vagy egy tasak vaníliás cukor)
1 csipet só

A lepény tetejére:

5 dkg vaj
2-3 evőkanál barna cukor
2-3 evőkanál szeletelt mandula




A tejet langyosítsuk meg, oldjunk fel benne két csipet cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, keverjük össze, takarjuk le, és tegyük félre 10-12 percre, hogy az élesztő egy kicsit beinduljon.
A tojást keverjük el a cukorral és a vanília kivonattal, egy kicsit habosítsuk fel. A lágy vajat morzsoljuk el a lisztekkel egy keverő tálba, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt (ezt hívjuk gyors-kovásznak), dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a tojásos cukrot és a sót. Dagasszunk lágy puha tésztát belőle, majd takarjuk le, és langyos helyen kelesszük 40-50 percet.
A megkelt tésztát gyúrjuk át alaposan, majd enyhén lisztezett nyújtólapon, nyújtsuk ki vékonyra. A szögletes nyújtáshoz itt találtok képes segítséget. A kinyújtott tésztát tegyük sütőpapírra, azt pedig egy tepsibe.




Böködjük meg az ujjunk hegyével, majd minden lyukba tegyünk egy csipetnyi puha vajat. Takarjuk le, és tegyük félre 15-20 percre pihenni, addig melegítsük elő a sütőt 180-190 fokra.
A tésztát hintsük meg a barna cukorral, és a szeletelt mandulával, és tegyük a forró sütőbe. A sütő közepén süssük 30-35 percet, de ha nagyon pirulna a mandula a tetején, akkor vegyük lejjebb a hőfokot, és takarjuk le alufóliával.
Ha megsült, pár percet hagyjuk a tepsiben pihenni, majd tegyük rácsra, és azon hagyjuk teljesen kihűlni.
A mandulát kicserélhetjük dióra vagy mogyoróra is, a határok nagyon szélesek.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk J

Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: