2013. szeptember 28., szombat

Ropogós, kovászolt kifli

Szeretem ezt a tésztát. Roppanós, igazi gyermekkori kiflit készíthetünk egy kis előretervezéssel. A kovászt (elő tésztát) érdemes 3-4 órával hamarabb elkészíteni, sokat változtat a tészta szerkezetén.

Videó recept:



Hozzávalók, 16 db-hoz:

Kovász:
13 dkg sima liszt
13 dkg langyos víz
1 dkg élesztő


Összekeverjük, és lefedve, szobahőmérsékleten pihentetjük 2-4 órát.


Fotó: Szeiler Gábor

Tészta:
-1 adag kovász (~27 dkg)
- 50 dkg liszt
- 32 dkg langyos víz (amit a kezünk elbír)
- 2 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 dkg só
- 1 evőkanál olaj


Fotó: Szeiler Gábor

A hozzávalókból dagasszunk lágy, rugalmas tésztát, dolgozzuk ki alaposan, majd tegyük egy vékonyan kiolajozott tálba. Kenjük meg a tészta tetejét is olajjal, és takarjuk le. Hagyjuk pihenni 1 órát. Dolgozzuk át, majd osszuk fel 16 részre. Formáljunk belőle gombócokat, és ismét, letakarva pihentessük 20-30 percet.
Egyenként a gombócokat nyújtsuk ki oválisra, majd jó szorosan tekerjük fel, és egy kicsit sodorjuk is meg. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és patkóformára igazítjuk. Ha nem szeretnénk a patkóformázással bajlódni, akkor hagyjuk meg egyenes rudaknak. A tészta mennyiséget érdemes két lapon sütni, látványosan fog nőni a sütőben. Ekkor takarjuk le ismét, és pihentessük, míg a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
Tegyük a meleg sütőbe, de előtte a kifliket spricceljük meg egy kis hideg vízzel. Süssük szép pirosra, majd mikor kivettük, újra spricceljük meg egy kevés hideg vízzel. ettől lesz szép fényes és ropogós a héja. Hagyjuk egy kicsit a tepsin, majd rácson hűtsük ki. Vigyázat, csúnya gyomorfájás lehet, ha melegen felfaljuk!

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ


Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: