2014. január 15., szerda

Extra gyors zsemle

Az előző két (zabpelyhes DNK zsemle és a gyors tönkölylisztes buci) egyszerű és gyors receptnél is azt mondtam, (talán) ennél nincs egyszerűbb. De van. Kicsit még faragtunk le az időből, és a hozzávalók listája sem túl hosszú.
Ez is az Ínyesmester nagy szakácskönyvéből (Magyar Elek) származik, és az ajánlásban is szerepel, hogy ideális váratlan vendégek érkezése esetén. Magyar Elek, Ínyesmester álnéven, 1932 és 1935 között a Pesti Naplóban, heti rendszerességgel, vasárnaponként egy egész oldalon tette közzé a receptjeit, praktikáit. Ennek az időszaknak a megjelent írásainak összegzése, gyűjteménye a fent említett szakácskönyve. Tehát a közel 80 éves recept alapján sültek ezek a csodás bucik, zsemlék.
Az eredeti receptben szerepel az élesztő felfuttatásához cukor, én ezt most elhagytam, de aki nem bízik az élesztőben és a tejcukor kettősében, az tegyen nyugodtan egy csipet cukrot a langyos tejbe.


Közben kipróbálva tönkölylisztből, így a videórecepten látható zsemle már abból készült.

Készülhet a kenyérsütő üstjében, kézi robotgép dagasztó spiráljával vagy kézzel, puha lágy a tészta. Készítsünk tartalék lisztet, mert a próbák alkalmával kellett az a 2-3 evőkanálnyi plusz liszt.



Fotó: Gabor Szeiler

Hozzávalók 12-16 zsemléhez:

5 dl langyos tej
5 dkg friss élesztő (vagy 14 g szárított)
50 dkg sima liszt + 2-3 evőkanálnyi (BL55) vagy tönköly fehér liszt
1 teáskanálnyi só

A kenéshez egy felvert tojás, a szóráshoz magkeverék (napraforgó, lenmag, szezámmag, vagy amit szeretnénk, de hagyhatjuk simán is).



Fotó: Gabor Szeiler

1. A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és letakarva hagyjuk 15 percet pihenni, ez idő alatt az élesztő elkezd dolgozni, felhabzani. Közben melegítsük elő a sütőt 180-190 fokra.
2. Az átszitált lisztet keverjük ki a sóval és adjuk az élesztős tejhez. Dolgozzuk össze, puha lágy kissé ragadós tésztát kell készítenünk. Ha kell, adjunk hozzá a tartalék lisztből. Dolgozzuk simára.
3. Enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, és vegyük ketté. Az egyik darabot formázzuk gombóc alakúra, és tegyük félre. A másik felét osszuk 6-8 darabra tetszés szerint (érdemes 8 részre, mert szépen meg fognak nőni).
4. A darabokat gombóc alakúra gyúrjuk, majd azokat a nyújtólapra gyengén lenyomva, hosszúkásra formázzuk. Tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és kétszer kenjük meg a felvert tojással. Kenés után azonnal tegyük a forró sütőbe, kevés hideg vizet spricceljünk be, és süssük szép pirosra 20-25 perc alatt.
5. Míg sül az első adag, készítsük el a másik felét is, és azt is tegyük sütőpapírra, mert lágy a tészta, könnyebb úgy kezelni. Kenjük le a megformázott zsemléket is tojással, és ha az első kisült, mehet is be a sütőbe. Rácson hagyjuk kihűlni.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ


Max (Tanulj meg velem sütni!)

Nincsenek megjegyzések: