2014. április 14., hétfő

Magos, fonott császárzsemle, gyors zsemletésztából

Csodás formája és a tészta egyszerűsége teszi vonzóvá ezt a péksüteményt. Alapja egy gyors zsemletészta, ahol nincs sok várakozási idő. Kihasználjuk a kelt tészta csodás tulajdonságait, és ehhez társul ez a látványos fonás. Ha nem sikerül elsőre a fonás, elkészíthetjük anélkül is.



A felhasználandó liszt mennyiségét sok minden befolyásolja, érdemes a kezünk ügyébe tartalék lisztet készíteni, és ha kell, korrigálni a tésztát.

Elkészítési idő: 75-80 perc

25 dkg (2,5 dl) tej
2,5 dkg friss élesztő
1 csipet cukor
35 dkg sima liszt
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanálnyi só
a kenéshez egy felvert, kisebb tojás, a szóráshoz magkeverék (szezám-, len- és tökmag keveréke)



1. A tejet langyosítsuk meg, oldjuk fel benne a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk pihenni 15 percet. Ez idő alatt az élesztő elkezd dolgozni, és felhabzik.
2. Adjuk hozzá a lisztet, a sót és az olíva olajat. Dagasszunk belőle puha, lágy tésztát. Ha kevés lenne a liszt, adjunk még hozzá lisztet.
3. A tésztát vegyük 6 egyforma részre (~11 dkg/db), és formázzunk belőle gombócokat. Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra, az aljába tegyünk hideg vizet egy tálkában.





4. A gombócokból sodorjunk 40-50 centis rudakat. A rudakból formázzuk meg a zsemlét. Fogjunk a kezünkbe egy rudat, csináljunk rá egy hurkot.





A hurokból kilógó véget hajtsuk vissza. Ami alul lóg ki, azt felül kell vissza fordítanunk hurokba, ami felülre került, azt alul. Akkor lett jó a fonásunk, ha öt szalag látszik a zsemlén.



5. Tegyük a zsemlét sütőpapírra, takarjuk le, és hagyjuk pihenni 15 percet.
6. Kenjük le a felvert tojással, szórjuk meg magkeverékkel, tegyük a forró sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük szép pirosra.

Jó sütögetést!

Max (Tanulj meg velem sütni!)

További (húsvéti) receptek az Issuu oldalunkon.

6 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jól néz ki tetszik. Kipróbálom de hogy nekem ebből milyen forma lesz?:-)) Bár egyszer már csináltam talán most jobban fog sikerülni!

Hankka írta...

Csodaszépek! :) Azt hiszem, ezt a fonást még gyakorolnom kell! :)

Max Gastro írta...

Köszönöm! Ha én meg tudtam csinálni, akkor az ügyes kezű Hölgyek nem tudnák? :-)

Névtelen írta...

Szuper lesz az oldal, csak a design-on kellene változtatni, mert nehezen olvasható.... Valami menűpontokat, kategóriákat stb is kellene csinálni ;)

Max Gastro írta...

Köszönjük! Elsődleges a tartalom feltöltése, de dolgozunk rajta. Addig is a címkefelhő nyújt egy kis segítséget.

Max Gastro írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.