2014. október 25., szombat

Rusztikus, házi bagett, elő tésztával


Kedvenc szendvics alapom, könnyen elkészíthető, egy kis rászervezést igényel csak, de cserébe csodás bélzetű, ropogós héjú bagettet kapunk. A sima búzalisztet keverhetjük fehértönköly liszttel is.



Elő tészta:

10 dkg (1 dl) langyos víz
10 dkg sima liszt (BL55)
1 g friss élesztő

A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, míg teljesen feloldódik, majd hozzá adjuk a lisztet. Összedolgozzuk egyenletesre, majd lefedve, szobahőmérsékleten, ½ 1-2-2 ½ órát hagyjuk pihenni.

Tészta:

22 dkg (2,2 dl) langyos víz
2,4 dkg friss élesztő
az érett elő tésztánk
6 evőkanál (olíva) olaj
64 dkg sima liszt (BL55)
2 teáskanálnyi só


búzadara a hempergetéshez




A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzá adjuk az elő tésztát, az olajat, a lisztet és a sót. Puha, lágy tésztát dagasztunk belőle 10-12 perc alatt.
A bedagasztott tésztát letakarva 30-40 percig kelesztjük. Kicsit átgyúrjuk, majd három részre osztjuk.
A tésztákat gombócformára igazítjuk, majd a tenyerünkkel lenyomkodva, kinyújtjuk.
Elkezdjük felhajtani, de minden hajtásnál a tenyerünk lével lenyomkodjuk (lásd a videón, 1.25-1.37). A végén is alaposan összenyomkodjuk, majd kisodorjuk.
Hintsük meg a nyújtólapot búzadarával, és abba sodorjuk ki 25-30 centisre. Helyezzük a tésztát a bagett sütő lemezre, ügyelve arra, hogy az összedolgozott része kerüljön alulra. Ha nincs bagett lemezünk, akkor sütőpapírból készítsünk mélyedést, abba tegyük a tésztát kelni, majd sütés előtt tegyük át egy tepsire. Takarjuk le és20-25 percet hagyjuk kelni.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
 Éles késsel vágjuk be a tészták tetejét, spricceljük meg kevés hideg vízzel és tegyük a forró sütőbe, 30-35 percre. Sütés végén is spricceljük meg kevés, hideg vízzel, majd hagyjuk kihűlni.

Jó sütögetést!
Max (Tanulj meg velem sütni!)
Fotó és videó:  Szeiler Stúdió

2 megjegyzés:

Beastie írta...

HEllo MAx, ha buzadara helyett kukorica darát használunk hempergetésnek, ahogy sokan írják, gondolom hasonló eredményt kapunk?

Max Gastro írta...

Szia! Persze mehet azzal is, szoktuk használni, bár inkább ott, ahol kukoricás a tészta.